Köredzés

A köredzés egy szálkásításra nagyon jól használható technika, és nagyszerű módszer az állóképesség javítására, a fittségi szint emelésére is. Intenzitás és a zsírégetés fokozása érdekében is használható. A kardiovaszkuláris és az izomfejlesztő edzésmódszerek előnyeit párosítja. A testépítők és a funkcionális edzők is előszeretettel alkalmazzák, már a crossfit megjelenése előtt közkedvelt edzésforma volt.

Az edzés célja egy edzésen belül a munkában résztvevő izmok és izomcsoportok változatos terhelése. Az edzések nem monotonok, mivel egy edzésen belül többféle segédeszközt, módszert, vagy sportképességet (aerob állóképesség, erőállóképesség) alkalmazunk.

Köredzésnél többféle gyakorlatból végzünk egymás után pihenő nélkül ismétléseket. Csoportos edzés során ez különböző „munkaállomásokat” jelent változatos eszközökkel, szabad súllyal vagy eszköz nélkül. Az intenzitás növelése érdekében 1-1 gyakorlat lehet aerob jellegű, vagy akár magas intenzitású is. Ha minden előírt gyakorlatból megvan az 1 kör, akkor jöhet a rövid pihenés (bár el is lehet hagyni, ha más-más izomcsoport dolgozik), és jöhet a következő kör. Ha egy kört 15 perc alatt megcsinálunk, egy edzésen akár 3 kör is le tud menni 1 óra alatt bemelegítéssel és nyújtással együtt. A gyakorlatok időalapú illetve ismétlésszám alapú verziói felváltva alkalmazhatóak az edzés során.

Ez az edzésforma kiválóan alkalmas a az elfoglalt emberek számára, hiszen a változatos gyakorlatok alkalmasak a teljes test átmozgatására, így nem lankad a fizikai aktivitás és az izmokat is megfelelő terhelés éri egy viszonylag rövid, ámde annál ütősebb edzés során. Akik a ma népszerű crossfit mozgásformát kedvelik, a köredzésben sem fognak csalódni.

Edzőink mindenkinél saját edzettségi szintjéhez igazítják az edzések során végzendő gyakorlatokat, ismétlésszámokat és alkalmazandó súlyokat, így kezdők, újrakezdők és edzettebbek is bátran részt vehetnek ezen az óratípuson.

Az órára egyszerű sportöltözet viselése elegendő.