Kettlebell_nagy

Military kettlebell

A kettlebell a súlyzók őse, Oroszországban 300 éves múltra visszatekintő mérősúly és súlyzó. Mivel az egész testet átmozgatja, ezért az egyik leghatásosabb kondíciót/ testtartást fejlesztő eszköz a mögötte álló RKC/ Strongfirst edzésmódszerrel. Mostanában hardstyle kettlebell stílus néven is említik. Edzőtermünk egyike azon kevés budapesti edzőtermeknek, ahol különálló kettlebell óratípus is megtalálható az órarendben, nem csak kiegészítő alternatíva a manapság divatos crossfit edzésekhez.

Az RKC/ Strongfirst (hardstyle) kettlebell stílust Pavel Tsadsuline fejlesztette ki az Orosz Különleges Erők számára (Specnaz) azzal a céllal, hogy rövid idő alatt egy hatásos kondícionáló edzésmódszerrel készítse fel katonáit a harctéri körülményekre, illetve közelharc kiképzésük erőnléti kiegészítéseként. Ezt a módszert dolgozta át az USA-ban hétköznapi emberek és harcművészetekkel, küzdősportokkal foglalkozó emberek számára, később pedig az ülő munkát végzők számára, mivel felismerte, hogy a napi több órás görnyedés rontja az ember természetes testtartását, gyengítve a hátizmokat, ami derék-, hát- és vállfájáshoz vezet. Termünk nem csak Budapesten, hanem országos viszonylatban is egyedülálló abból a tekintetből, hogy kettlebell edzőnk saját maga is szolgálatot teljesítő katona, mindamellett, hogy megfelelő szakmai képzettséggel rendelkező szakember is egyben.

Közel 500 gyakorlatot kétféleképpen lehet kivitelezni: a statikus gyakorlatok erősítésre, míg a ballisztikus gyakorlatok állóképesség fejlesztésére szolgálnak, ez utóbbi tulajdonképpen a kettlebell kardio edzése… Mivel számos gyakorlat van, a súlyok pedig 8kg-tól 4 kilogrammonként nőnek akár 80kg-ig, ezért változatos, pörgős edzésekre számíthat az aki a kettlebell edzést választja. Az itt megtanult gyakorlatokat a hétköznapi életben is alkalmazni tudjuk, cipelések, emelések, guggolások alkalmával, elkerülve a helytelen testtartásból adódó sérüléseket. Az izmokon kívül erősíti és mobilabbá teszi az ízületeket is, könnyebben tudunk mozogni, emelni, cipelni, lépcsőzni és a gyerek után futni, tovább bírjuk a zsákolást, mivel az erő-állóképességet is érezhetően fejleszti. Jó hír az irodai munkát végző, hát- és derékfájósoknak, hogy a hátizmokat megerősítve, az izomhártyákat fellazítva pár hét alatt megszűnteti a panaszokat. A legtöbb hasonló kettlebell edzéssel ellentétben nálunk a nők és lányok ugyanolyan magas számban képviseltetik magukat az óráinkon, mint a fiúk, férfiak, hiszen edzőnk felkészültségének köszönhetően egyénre szabottan képes biztosítani mindenki számára a fokozatos terhelést, ezzel folyamatos fejlődést érve el vendégeinknél, akik így a kihívásnak köszönhetően soha nem érzik egyhangúnak az edzéseinket.

Fontos megemlíteni hogy két különböző eszközről és 4 különböző edzésmódszerről beszélünk.

Eszközök:

Kettlebell: A súlyok méretük növelésével arányosan nőnek.

Girja: A súlyzók mérete egyforma nagyságú súlyuktól függetlenül. Minden szín más súlyt jelent. Sárga 16, zöld 24.

Stílusok:

Hardstyle (RKC, Strongfirst)

Pavel Tsadsuline nevéhez köthető intenzív edzésmódszer, aminek célja, hogy viszonylag rövid idő alatt a leghatásosabban mozgassa át az emberi testet. Erő, gyorserő, állóképesség fejlesztésére kiváló. Erősnek azt értjük aki a saját testsúlya felét kinyomja egy kézzel fej fölé.

Verseny: Girja/kettlebell sport

A verseny kettlebell 10 perces versenyszámokat jelent (Biathlon, Long cycle), ahol a versenyzőknek a lehető legtöbb ismétlést kell elvégezni a súlyok letétele nélkül. Különböző súlycsoportokban lehet indulni 16, 20, 24, 28, 32 kg súlyokkal. Erő-állóképességi sport.

Crossfit:

Az első kettő egyszerűsített és összevont változata, nyílván ennek megfelelően kevésbé hatékony.

Juggling:

Szintén az első kettő valamely változatára épített látványos, akrobatikus gyakorlatokat tartalmazó stílus, ahol a súlyokat pörgetve dobálják egyik kézből a másikba, miközben különböző helyzetek, forgásokat végez az erőművész.